Behandelmethoden

Home » Behandelmethoden

Psychische- of Psychosomatische aard

Op het gebied van de Psychologie behandelen we patiënten met klachten van psychische- of psychosomatische aard. De psychotherapie maakt gebruik van verschillende behandelmethoden die uit verschillende psychologische scholen komen, o.a.

Gedragstherapie en Cognitieve therapie

(VGCt)

RET-methode

(Rational Emotive Behavioral Therapy)

Respicon-methode

van prof. dr. P. Defares, psycholoog

EMDR-methode van prof. dr. A. de Jongh, psycholoog

(in deze praktijk wordt EMDR voor enkelvoudige trauma’s toegepast);

Lichttherapie

tegen winterdepressie o.a.

Inzichtgevende therapie

Psycho-educatie

E-Health

psycho-educatie, online oefeningen

ACT

Diagnose

De diagnose wordt zelfstandig gesteld door BIG-geregistreerde psychologen met behulp van het wetenschappelijk diagnostisch meetinstrument DSM-V. Op grond daarvan kan het ziektebeeld vastgesteld worden.

  • Bij de behandeling wordt er gebruik gemaakt van de GGZ Standaarden, zie https://www.ggzstandaarden.nl/.
  • Bij de behandeling wordt indien nodig in overleg met patiënt een naaste (familie, partner of vriend(in)/buurman/buurvrouw) uitgenodigd bij de anamnese of tijdens een of meerdere behandelingssessie(s).
  • Er wordt gebruik gemaakt van elektronische vragenlijsten om de ontwikkeling van de behandeling bij te houden.
  • Een behandeling start met een anamnese, de nadere behandeling wordt aan de hand van de protocollen individueel op de klachten van de patiënt toegespitst.

Hierbij worden verschillende cognitieve technieken gebruikt, zoals uitdaagtechnieken (i.v.m. gedachtes) met bijv. G-schema’s. Daarnaast worden ook andere technieken gehanteerd, zoals Acceptance and Commitment-therapieën. Ook worden indien nodig huiswerkopdrachten meegegeven, zodat patiënten hun opgedane kennis uit de behandeling meteen in de praktijk kunnen gebruiken. Verder hebben patiënten beschikking tot E-Health modules van Karify en mirro.nl, de modules kunnen bij de behandeling van patiënten met (lichte) psychische klachten worden ingezet.

Na afloop van een behandeling worden patiënten gevraagd een tevredenheidsvragenlijst in te vullen. Dit is de CQ-index. De resultaten van de CQ-index, actualisatiedatum 22-3-2019, laten zien dat patiënten tevreden zijn met de wijze van behandelen, met een gem. score van 9.7 (max. score= 10) voor bejegening van patiënten en een gem. score van 3.5 (max. score = 5) voor samen beslissen / samenwerken met patiënten.

Bent u een nieuwe patiënt?

Dan heeft de psycholoog het volgende nodig

$

Verwijsbrief Basis GGZ

$

Medicatielijst

medicatielijst verplicht meegeven volgens NHG en richtlijn HASP

$

Zorgpas