Kwaliteit

Home » Kwaliteit

Keurmerk Basis GGZ 2019

keurmerkBGGZ

Van Manen Psychologen is goedgekeurd door Kwaliteit in Basis GGZ (Stichting KiBG) en draagt het Keurmerk Basis GGZ 2019.
Van Manen Psychologen heeft een goedgekeurd Kwaliteitsstatuut GGZ 2019. Zie Kwaliteitsstatuut GGZ 2019

Sinds 2022 is deze praktijk gevisiteerd door de LVVP.

WO-opleiding

De universitaire basis studie voor BIG-geregistreerde psychologen duurt 6-7 jaar aan de Universiteit (3 jaar Bachelor, 1-2 jaar Master, 2 jaar (24 maanden) BIG-/GZ-opleiding) voor de klinische richting/psychologie.

NVGzP staat voor Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialisme. Is een voorstander om een 3-jarige master WO psychologie in te voeren i.p.v. 1 of 2-jarige master. Reden: inclusief BIG registratie.

Bij apotheker, arts en tandarts zit de BIG registratie in de 3-jarige master.

Specialismen

Na de BIG/GZ-opleiding zijn er verschillende specialisaties mogelijk:

 • Klinisch psycholoog-specialist is een specialisatie van 4 jaar. (Na de universitaire basis studie) BIG-geregistreerd (Regiebehandelaar SGGZ).
 • Klinisch neuropsycholoog-specialist is een specialisatie van 4 jaar. (Na de basis universitaire studie) BIG-geregistreerd (Regiebehandelaar SGGZ).
 • Eerstelijnspsycholoog is een verdieping van 2 jaar (Na de basis universitaire studie). BIG-geregistreerd (Regiebehandelaar BGGZ).
 • Farmacopsycholoog is een Master-studie aan de universiteit van 2 jaar na de BIG-registratie+ 5 jaar werkervaring als GZ-psycholoog. Deze studie komt uit de VS waarbij een samenwerking met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is aangegaan.
  In meerdere staten van de VS wordt door psychologen medicijnen op recept voorgeschreven.
BIG-geregistreerde psycholoog/GZ-psycholoog is regiebehandelaar in de basis-GGZ.

De specialisatie van psycholoog tot psychotherapeut duurt 4 jaar (postmaster opleiding).

 • Deze specialisatie kan men volgen, na een universitaire studie van Psychologie of Geneeskunde.
 • Men moet basis-psycholoog of basis-arts zijn. De studie geneeskunde is 3 jaar bachelor: bestaande uit theorie en mini-stages. De master is 3 jaar: waarvan minimaal 97 weken stage/co-schappen. Hierna is men arts.
 • Een psycholoog kan deze postmaster opleiding ook volgen van 4 jaar en dan is men psycholoog-psychotherapeut. Hetzelfde geldt voor arts-psychotherapeut en psychiater-psychotherapeut.
 • De psychiater volgt de postmaster opleiding psychotherapie na zijn specialisatie als psychiater: psychiater-psychotherapeut.
 • De post-master opleiding voor de psycholoog/psychiater VGCt (Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie) duurt gemiddeld 5 jaar.

 

Klinisch psycholoog, Neuro Klinisch psycholoog en psychiater (BIG-geregistreerd) zijn regiebehandelaar in de specialistische-GGZ.

Samenwerkingsverband

Naast onze praktijk werken we ook samen met verscheidene huisartsen, fysiotherapeuten, bedrijfsartsen, internisten, psychologen en psychiaters. Informatie over de behandeling van de patiënt wordt, met toestemming van de patiënt, indien nodig uitgewisseld. We hebben een samenwerking met de volgende huisartsenpraktijken:

Huisartsenpraktijk drs. D. van Duijvenboden (Internationaal Gezondheidscentrum)

Huisartsenpraktijk drs. W. Libeton en drs. M. Witte-Libeton

Huiartsenpraktijk drs. D. Keijzer

Huisartsenpraktijk drs. R. Suliman

International Healthcare drs. Duivenboden

Huisartsen werken vaak met een POH-GGZ. Dit zijn vaak verpleegkundigen/SPV’ers, maatschappelijk werkers en enkele keer zit er een masterpsycholoog.
Een POH-GGZ functie is een HBO-functie.

Tevens een samenwerkingsverband met het meldpunt 2e generatie Stichting Centrum ’45 in Leiden: Psycho-traumatische klachten.